Σάββατο 4 Απριλίου 2009

ΑΝΕΠΑΡΚΕΣΤΑΤΗ Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΥ ΠΥΡΓΟΥ

Σχεδόν όλοι οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν κατασκευάσει ένα παράθυρο στον κόσμο, μία ιστοσελίδα.

Ο σκοπός του είναι να προβάλουν την περιοχή τους, να δώσουν χρήσιμες πληροφορίες, να αναπτύξουν διαδραστικές υπηρεσίες και να παρουσιάζουν το έργο τους.

Εάν τώρα κάποιος θέλει να προχωρήσει ένα βήμα ακόμα μέσα από την ιστοσελίδα του Δήμου του (πιο συγκεκριμένα) μπορεί να αναπτύξει την διαφάνεια, να φτιάξει τους μηχανισμούς προώθησης της αυτοδιοικητικής πληροφορίας, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις δημιουργίας ενεργών δημοτών.

Δυστυχώς ο Δήμος Πύργου έχει ιστοσελίδα αλλά στην ουσία είναι σαν να μην την έχει.

Ας ξαναπάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η σελίδα του Δήμου Πύργου (www.dimospirgou.gr) παρουσιάζει τα εξής χαρακτηριστικά:

  1. δεν ενημερώνεται όπως όφειλε. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι 4 μήνες μετά τον ορισμό των νέων Αντιδημάρχων δεν έχουν αλλάξει τα ονόματα τους (δείτε εδώ) ή δεν υπάρχουν ανακοινώσεις λες και ο Δήμος 6 μήνες δεν έχει κάνει τίποτα. (δες εδώ)
  2. δεν είναι ολοκληρωμένη. Παρόλο που έχει δοθεί προς χρήση εδώ και ένα χρόνο περίπου οι περισσότερες συνδέσεις οδηγούν σε άδειες σελίδες (δες εδώ)
  3. δεν έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο οι σελίδες. Το περιεχόμενο στις περισσότερες σελίδες είναι χωρίς ουσία και υπάρχει απλώς για να υπάρχει. Για παράδειγμα ένας δημότης όταν πηγαίνει στην σελίδα με τους παιδικούς σταθμούς (δες εδώ) προφανώς και δεν ενδιαφέρεται για τα τηλέφωνα τους αλλά για την ουσία που είναι πως επιλέγονται τα παιδιά, με ποιο κανονισμό, πόσο είναι το κόστος, τι προσωπικό υπάρχει κλπ. Άσε που θα μπορούσε να μπει και καμία φωτογραφία με κανένα χαμογελαστό προσωπάκι μπας και έσπαγε λίγο η κιτρινίλα.
  4. δεν έχει το προφίλ του δήμου. Ίσως αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία η επίσημη ιστοσελίδα ενός δήμου να μην έχει πόσους κατοίκους έχει η περιοχή, που βρίσκετε αυτή η περιοχή και τουλάχιστον ένα χάρτη της (δες εδώ) Και η πλάκα είναι ότι περιέχει αυτά που θα έπρεπε να κρύβουμε όπως είναι η Δημοτική βιβλιοθήκη που αποτελεί ντροπή για το κέντρο του Πύργου (δες εδώ)
  5. δεν συμβάλει στο στόχο του ενεργού και πληροφορημένου δημότη και στην διαφάνεια. Απουσιάζουν οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου παρόλο που ο σχεδιαστής της σελίδας το έχει προβλέψει (δες εδώ) και το κυριότερο απουσιάζουν οι αποφάσεις της Δημαρχιακής Επιτροπής ώστε να πληροφορείται ο καθένας που καταλήγει και το τελευταίο ευρώ του Δήμου. Σύμφωνα με τις προεκλογικές εξαγγελίες της παρούσας Δημοτικής Αρχής ήμουν από αυτούς που είχα πιστέψει ότι τουλάχιστον σε αυτό το θέμα ο Δήμος μας θα ήταν υπόδειγμα.
  6. δεν περιέχει τους κανονισμούς του Δήμου. Ο κανονισμός ύδρευσης – αποχέτευσης, ο κανονισμός καθαριότητας (είναι με rapidshare) κλπ απουσιάζουν αν και η γνώση τους από τους δημότες βοηθάει στην ουσία την ίδια την πόλη. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και για τις ζώνες ελεγχόμενης στάθμευσης, την ανακύκλωση, τις διάφορες διοικητικές διαδικασίες κλπ
  7. δεν περιέχει τις προκηρύξεις των διαγωνισμών

Θα μπορούσα να γράφω σελίδες και σελίδες με παρατηρήσεις για την συγκεκριμένη σελίδα. Δεν θα το κάνω γιατί δυστυχώς θεωρώ ότι δεν έχει νόημα.

Θα κάνω όμως μία παράκληση. Τα πράγματα είναι τόσο εύκολα και τόσο απλά που δεν αξίζει να προσβάλουμε την πόλη μας. Ας κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε σωστά και όχι γιατί απλά πρέπει να τα κάνουμε.

Ενδεικτικά θα αναφέρω σελίδες από άλλους αντίστοιχους Δήμους που η εμφάνισή τους και το περιεχόμενό τους είναι αρκετά αξιοπρεπές, ώστε να μπορούν να γίνουν συγκρίσεις.

ΔΗΜΟΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ

Ελπίζω κάτι να αλλάξει αφού είναι εύκολο να αλλάξει

Δεν υπάρχουν σχόλια: