Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

ΞΕΚΙΝΑ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ

Με πολλά χρόνια καθυστέρηση ξεκινά το πρόγραμμα ανακύκλωσης υλικών συσκευασίας στο Δήμο Πύργου.

Οι συσκευασίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι τα αλουμινένια κουτάκια (από μπίρα, αναψυκτικά), τα γυάλινα μπουκάλια, τα πλαστικά μπουκάλια (από νερό, αναψυκτικά, απορρυπαντικά, τρόφιμα), οι σιδερένιες κονσέρβες (από γάλα ή τρόφιμα), τα χαρτοκιβώτια και οι χάρτινες συσκευασίες υγρών προϊόντων (από χυμούς και γάλατα) και, τέλος, το έντυπο χαρτί από εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία.

Ο Δήμος Πύργου σε συνεργασία με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ (ΕΕΑΑ) έχει μοιράσει την ειδική μπλε επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα 35 λίτρων, και κατάλληλο ενημερωτικό υλικό.


Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα κάτοικοι οφείλουν να αποθηκεύουν στη συγκεκριμένη τσάντα όλες τις παραπάνω συσκευασίες άδειες και καθαρές. Κατόπιν, αδειάζουν τα υλικά μέσα στους ειδικούς μπλε κάδους ανακύκλωσης, που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα επιλεγμένα σημεία, κρατώντας την τσάντα για την επόμενη χρήση.

Τώρα απομένει η τοποθέτηση των μπλε κάδων χωρητικότητας 1100 λίτρων και η έναρξη εφαρμογής του προγράμματος.

Θα πρέπει όμως να σημειώσουμε τα εξής:

  1. Η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από όλους εμάς τους ίδιους οι οποίοι θα πρέπει να αλλάξουμε φιλοσοφία και τρόπο ζωής. Η διαλογή των ανακυκλωμένων υλικών θα γίνετε στο σπίτι μας σε καθημερινή βάση κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο (και χώρο). Αν αναλογισθούμε όμως τα αποτελέσματα τότε αξίζει τον κόπο. Και σαν αποτέλεσμα θα πρέπει να υπολογίζουμε και την αλλαγή της νοοτροπίας μας που θα γίνεται πιο φιλική προς το περιβάλλον και πιο συμβατή με τις νέες σύγχρονές κοινωνικές ανάγκες.
  2. Η ευθύνη του φορέα λειτουργίας και διαχείρισης του προγράμματος (στην προκειμένη του Δήμου) είναι πολύ μεγάλη γιατί θα πρέπει να αναπτύξει όλους εκείνους του μηχανισμούς στήριξης της συνολικής προσπάθειας και όχι απαξίωσής της. Σκεφτείτε π.χ. να μαζεύει ο άλλος στο μπαλκόνι του τα προς ανακύκλωση και να μην έχει μπλε κάδους για να τα πάει ή αυτοί οι κάδοι να είναι μονίμως γεμάτοι.

Κάθε αρχή και δύσκολη. Ελπίζω όμως να είναι μόνο η αρχή.

Για να πω και στο τέλος την κακία μου θα πεί κάποιος: τι την θέλετε την ανακύκλωση όταν πετάτε τα σκουπίδια σας στα χωράφια.

Ειλικρινά δεν ξέρω τι να του απαντήσω.



Δεν υπάρχουν σχόλια: