Τα... πεύκα ανέδειξε ως νέους ενόχους για τη συνεχιζόμενη καταστροφή και το αλαλούμ στην προσπάθεια πυρόσβεσης η κυβέρνηση, μετά τον «στρατηγό άνεμο». «Όσο ωραία και αν είναι τα πεύκα, είναι ανασταλτικός παράγοντας στις προσπάθειες κατάσβεσης», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βαγγέλης Αντώναρος (πηγή www.tanea.gr)
Όταν άνθρωποι λένε τέτοια πράγματα και κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι δεν θέλει πολύ να καταλάβουμε (όχι πως δε το ξέρουμε) ποιοι και γιατί ευθύνονται για την δική μας καθημερινή μιζέρια.
Δηλαδή ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης μας λέει με λίγα λόγια ότι εάν δεν είχαμε πεύκα δεν θα είχαμε δάση, άρα δεν θα είχαμε πυρκαγιές και άρα η κατάσβεση (που άραγε) θα ήταν εύκολη υπόθεση.
Τελικά και στην Αττική η επανίδρυση του κράτους έρχεται από την καταστροφή.
ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ.
3 σχόλια:
Ας ακούμε λίγο πέρα από τις λέξεις:
Ο άνθρωπος λέει ότι λένε τόσοι και τόσοι επιστήμονες, αλλά κανένας δεν τους ακούει, ότι δηλαδή άν τα δάση μας αποτελούνταν από άλλα δέντρα και όχι από τα εύφλεκτα πεύκα θα ήταν ευκολότερο το έργο της πυρόσβεσης και οι πυρκαϊές δε θα εξαπλώνονταν με τέτοιες ταχύτητες. Ρετσίνι, πευκοβελόνες και το ξερό πευκόξυλο είναι πρώτης τάξεως υλικό για μια ανεξέλεκτη πυρκαϊά. Τα δάση με πεύκα σίγουρα καίγονται...
http://nopineforests.blogspot.com/
@Ανώνυμο/26-08-09:
Φυσικά, η φύση είναι άσχετη και δεν ξέρει τι της γίνεται που έχει στην Ελλάδα πευκοδάση!
Απορώ πως μπερδεύεις τις αναδασώσεις με πεύκο αντί για άλλα είδη (που πιθανότατα είναι μια βλακεία) με τα φυσικά δάση. Ξέρεις, τα δάση στην Ελλάδα δεν είναι τεχνητά!
Τα πευκοδάση δεν είναι μόνο από αναδασώσεις. Η ιδιότητα του πεύκου να αναγεννάται σε καμμένες εκτάσεις το έχει κάνει να επικτατεί των άλλων και να τα "πνίγει". Όμως έχει και το μειονέκτημα να ξανακαίγεται πολύ, πολύ εύκολα.
Στο http://nopineforests.blogspot.com/ υπάρχουν αρκετά άρθρα επιστημόνων πάνω στο θέμα. Σταχυολογήματα αυτών είναι τα παρακάτω: "...Οι βελόνες του πευκώνα σχημάτισαν μετά από λίγο καιρό στο έδαφος μια πυκνή στιβάδα που εξαφάνισε όλα τα άλλα φυτά και ανέμενε τη φωτιά σαν το καλύτερο προσάναμμα..." ή και "...Eτσι, κάηκε και ένα μεγάλο μέρος από το δάσος τη μαύρης πεύκης. Kαι όπως υποστηρίζουν κάτοικοι της περιοχής (όσοι έχουν απομείνει) σταδιακά στη θέση της πλούσιας ποικιλίας κωνοφόρων και φυλλοβόλων εμφανίζεται το... κοινό πεύκο που στο «πέρασμά» του σαρώνει τα πάντα, και δεν αφήνει «αέρα» στα άλλα δέντρα..."
Ας σκεφτούμε τι είδους δάση θέλουμε. Υπάρχουν πάρα πολλά ελληνικά φυτά (δέντρα και θάμνοι) που μπορούν να φτιάξουν ένα σταθερό, όμορφο, ελληνικό δάσος που να το ευχαριστιόνται τα παιδιά μας, αλλά και τα παιδιά τους και τα παιδιά των παιδιών τους...
Δημοσίευση σχολίου