Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;


Η νομοθεσία εξασφαλίζει πως το δάσος θα ξαναγίνει δάσος, τονίζει ο Γ.Σουφλιάς

Eurokinissi
Ας έχουν όλοι οι Έλληνες στο μυαλό τους ότι έχουμε νομοθετήσει με πληρότητα, και όπου ήταν δάσος θα ξαναγίνει δάσος, λέει ο Γ.Σουφλιάς




«Από πλευράς νομοθεσίας έχουν γίνει τα πάντα, ώστε όπου ήταν δάσος να ξαναγίνει δάσος» τονίζει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ σπεύδοντας να καθησυχάσει τους φόβους που εκφράζονται ευρέως τις τελευταίες ημέρες ότι σύντομα στις καμμένες δασικές εκτάσεις θα «ξεφυτρώσουν» νέες βίλες και θα κοπούν οικόπεδα.

Πρέπει ασφαλώς η νομοθεσία να εφαρμοστεί με αυστηρότητα, από τους αρμόδιους (περιφέρειες, νομαρχίες, πολεοδομίες κτλ) προσθέτει ο Γ.Σουφλιάς και στην επισήμανση αυτή κρύβεται για πολλούς το «κλειδί του προβλήματος».

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, κανείς δεν αμφισβητεί ότι η νομοθεσία είναι αυστηρή και ισχυρή. Απλώς, και στην περίπτωση καταπάτησης δασικών εκτάσεων και δημιουργίας αυθαιρέτων όπως και σε τόσες άλλες, δεν φταίει η νομοθεσία αλλά η προβληματική και ελλιπής εφαρμογή της, με αποτέλεσμα να έχουμε τα γνωστά και διαχρονικά προβλήματα.

Ειδικότερα, αναφερθείς στις πυρκαγιές που ακόμη κατακαίνε περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής και όχι μόνο, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε: «πονάει η καρδιά όλων των Ελλήνων, με τις εικόνες των καταστροφικών πυρκαγιών. Αυτή την ώρα, το πρώτο που θέλω να πω είναι κουράγιο σε όλους τους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται και καλή δύναμη σε όλους όσους ηρωικά προσπαθούν να δαμάσουν τη φωτιά».

Επειδή όμως, πρόσθεσε ο υπουργός, «λέγεται και γράφεται από ορισμένους ότι οι δασικές εκτάσεις που καταστρέφονται από την πυρκαγιά θα μετατραπούν σε οικόπεδα και βίλες, θέλω να επισημάνω ότι έχουν γίνει από πλευράς νομοθεσίας τα πάντα ώστε να μην επιτραπεί αυτό».

Απαρριθμώντας τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις που απαγορεύουν την καταπάτηση δασικών εκτάσεων ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, επισήμανε: «Πρώτον. Το Νοέμβριο του 2007, εισηγήθηκα και ψηφίστηκε στη Βουλή πολύ σημαντική διάταξη που ισχύει για όλες τις πυρκαγιές από το 2007 και μετά. Βάσει αυτής, μόλις διαπιστωθεί ότι σε δασική έκταση που καταστράφηκε από πυρκαγιά κτίζεται αυθαίρετο, αυτό κατεδαφίζεται αμέσως και ο ιδιοκτήτης του δεν έχει δικαίωμα να καταφύγει σε οποιαδήποτε διοικητική ή δικαστική αρχή.

»Αυτό έχει τεράστια σημασία γιατί είναι γνωστό ότι στο παρελθόν αυτοί που έκτιζαν αυθαίρετα στα καμένα, πετύχαιναν με προσφυγές και άλλα ένδικα μέσα να κερδίζουν χρόνο και τελικά να παραπέμπουν το θέμα στις ελληνικές καλένδες … Ε, αυτό πλέον με την τροπολογία του ΥΠΕΧΩΔΕ κόπηκε».

»Υπενθυμίζω και τονίζω ότι το Σύνταγμα, στο άρθρο 117 παράγραφο 3, ορίζει ότι δάση και δασικές εκτάσεις που καταστρέφονται από πυρκαγιά, κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλον προορισμό».

»Τονίζω, επίσης, ότι στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, όπου το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει Φορέα Διαχείρισης, έχουμε συνδεθεί με δορυφόρο που ελέγχει την περιοχή και εντοπίζει αμέσως αν κτίζεται κάποιο κτίσμα. Αυτό πρέπει να γίνει από τις Περιφέρειες και στις περιοχές που πλήττονται αυτές τις μέρες από τις πυρκαγιές».

»Δεύτερον, οι διατάξεις για την εκτός σχεδίου δόμηση και για τις κυρώσεις και την κατεδάφιση αυθαιρέτων είναι σαφείς. Αυτό που πρέπει να γίνει, ασφαλώς, τόσο με αυτές τις διατάξεις όσο και με όσα προανέφερα, είναι να εφαρμόζονται με αυστηρότητα από τους αρμόδιους. Οι Περιφέρειες, οι Νομαρχίες και οι Πολεοδομίες τους, έχουν την αποστολή να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τους νόμους».

Καταλήγοντας ο κ. Σουφλιάς τόνισε πως «οι ώρες είναι πολύ δύσκολες για όλους μας. Αλλά, τουλάχιστον, ας έχουν όλοι οι Έλληνες στο μυαλό τους ότι έχουμε νομοθετήσει με πληρότητα σε όλα τα επίπεδα, ώστε η εφαρμογή των νόμων να εξασφαλίζει πως όπου ήταν δάσος θα ξαναγίνει δάσος».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: