Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Με τα λεφτά της Ηλείας αποζημιώνουν τους πυρόπληκτους της Αττικής!

ΠΗΓΗ: www.zougla.gr
Τρίτη, 25 Αυγούστου 2009, 06:37

Οι φωτιές φαίνεται ότι πέρασαν, το ζητούμενο όμως είναι η αποκατάσταση των καταστροφών. Όχι αυτών που είναι αδύνατον να υπερκεραστούν- η απόλυτη καταστροφή του περιβαλλοντικού τοπίου της Βορειοανατολικής Αττικής, λόγω της πλήρους ανικανότητας του κρατικού μηχανισμού να ενεργήσει άμεσα και αποτελεσματικά - αλλά των καταστροφών που υπέστησαν οι υποδομές και οι προσωπικές περιουσίες των πολιτών.Στην Ελλάδα αμέσως μετά τις φονικές πυρκαγιές της Πελοποννήσου και της Εύβοιας συστάθηκε το Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών με στόχο να συγκεντρώσει και να διαχειριστεί τα χρήματα των δωρεών που δόθηκαν για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές στην τραγική περιοχή της Ηλείας.
Τότε, σύμφωνα με τις κυβερνητικές υπηρεσίες, διατέθηκαν σημαντικά ποσά από το αρχικό κεφάλαιο των 205 εκατομμυρίων ευρώ που διέθετε.
Βεβαίως, δύο χρόνια μετά, πολλοί από τους εκατοντάδες πυρόπληκτους της Ηλείας συνεχίζουν να είναι θύματα του κρατικού υδροκεφαλισμού, καθώς επί της ουσίας έχουν αφεθεί στη μοίρα τους και μόνο η ιδιωτική πρωτοβουλία έχει απομείνει για να τους ενισχύσει.Τώρα, από τα συνολικά 205 εκατομμύρια ευρώ, τα 198 εκατομμύρια ήταν το καθαρό ποσό που συγκεντρώθηκε από συνολικά 92.000 προσφορές πολιτών και οργανισμών. Επίσης 7 εκατομμύρια ευρώ ήταν οι τόκοι που συγκεντρώθηκαν στο λογαριασμό της ΤτΕ λόγω της σταδιακής εκταμίευσης των χρημάτων.
Περίπου 61 εκατομμύρια από εκείνα τα χρήματα είναι διαθέσιμα σήμερα για την επισκευή ή και την πλήρη ανακατασκευή των σπιτιών στη Βορειοανατολική Αττική, τα οποία υπέστησαν ζημιές από τις τελευταίες φωτιές. Αρκούν, όμως, τα περίπου 61 εκατομμύρια ευρώ που έχει το ταμείο για να χρηματοδοτηθούν αυτές τις ενέργειες;
Το ποσό, σύμφωνα με τα όσα λέει η κυβέρνηση, είναι υπεραρκετό, καθώς σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Ευάγγελο Αντώναρο, από την πρώτη αποτίμηση των ζημιών τα σπίτια τα οποία υπέστησαν ζημιές από τις τελευταίες πυρκαγιές είναι ελάχιστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: