Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ



Σε αποδέκτη αποβλήτων έχει μετατραπεί ο ποταμός Κλαδέος που διέρχεται από τον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.
Το νερά του είναι κατάμαυρα γεγονός που δηλώνει ότι κάποιος ρίχνει τα απόβλητά του μέσα σε αυτόν.
Ελαιοτριβείο (μάλλον) πρέπει να ρίχνει όλα τα απόβλητά του στον Κλαδέο (ή σε ρέμα που πέφτει σε αυτόν) παραβιάζοντας στην ουσία την κείμενη νομοθεσία, τους όρους της άδειας λειτουργίας του, καταστρέφοντας την τοπική χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, δημιουργώντας ένα οικολογικό έγκλημα, το οποίο είναι και ορατό σε όσους τουρίστες επισκέπτονται τον αρχαιολογικό χώρο.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟ να διακόψουν άμεσα την λειτουργία της μονάδας και να τιμωρηθούν υποδειγματικά οι υπεύθυνοι.
Οι φωτογραφίες αδιάψευστος μάρτυρας (κάντε κλικ για μεγέθυνση)



3 σχόλια:

Penthesila είπε...

Αυτο συμβαινει εδω και πολλα χρονια δε ειναι καινουργιο!Εξαπανεκαθεν που λενε!
Η εφορια ασχολειται μονο με που θα παρκαρουν τα πουλμαν κ τα ΙΧ και ο Δημος με το πως θα ευχαριστησει τον εμπορικο συλλογο για να κανουν τα ψωνια τους οι τουριστες!

Dimitris Kakouris είπε...

Η ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΗΓΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
"Ο ΚΑΤΣΙΓΑΡΟΣ"

Σήμερα ίσως η πιο μεγάλη πληγή του οικοσυστήματος της Δυτικής Πελοποννήσου, είναι τα απόβλητα των λιοτρουβιών, τα λιόζουμα ή κατσίγαρος όπως λέγεται αλλού. Ίσως είναι η υπ’ αριθμόν δύο, απειλή μετά από τους καταπατητές των δασών, που ξεχερσώνουν ανεξέλεγκτα, καμένα και άκαυτα για την δημιουργία νέων ελαιώνων. Σχετικά αναφέρουμε ότι κάθε χρόνο παράγονται περίπου 2 εκατομμύρια τόνοι υγρά απόβλητα από τα 3.000 ελαιοτριβεία σε όλη τη χώρα. Με αυξητική τάση κάθε χρόνο. Το 90 % των ελαιοτριβείων διοχετεύουν αυτά τα απόβλητα στο περιβάλλον ανεξέλεγκτα, προκαλώντας σημαντική ρύπανση στο έδαφος, στα νερά των ποταμιών, λιμνών, φραγμάτων, υπεδάφους και θαλάσσης. Ειδικά αυτά τα λιόζουμα έχουν υψηλό οργανικό ρυπαντικό φορτίο, περίπου 14.000 mg/1BOD5, όταν τα αστικά λύματα έχουν 300-400. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας τα ελαιοτριβεία είναι υποχρεωμένα να συλλέγουν αυτά τα απόβλητα σε δεξαμενές εξάτμισης, αλλά εδώ στην περιοχή μας δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Στον Κηφισό ακούσαμε το τελευταίο καιρό, υποβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 1,5 εκατομμυρίων Ευρώ, και μερικές επιχειρήσεις που ρύπαναν, υποχρεώθηκαν σε κλείσιμο, ενώ τα δικά μας ποτάμια δεν έχουν καμία αξία, ούτε κανένας αξίζει να ασχοληθεί με αυτά. Η Ελλάδα και οι νόμοι, σταματούν στο Ισθμό. Στη φωτογραφία που παραθέτω, ο ποταμός διασχίζει τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, ένα χώρο καθρέπτη της Ελλάδας και του πολιτισμού μας. Φτάνει πια...... Οι φωτιές ήταν πιο μεγάλες από τις δυνάμεις μας. Οι καταπατητές δουλεύουν νύχτα και αργίες.(οταν το Δημόσιο κοιμάται). Τα λιόζουμα είναι πολύ βρώμικα να ασχοληθούμε με αυτά;

Είναι ντροπή μας η συνέχιση της παρούσας κατάστασης. Ας μην το θυμηθούμε ξανά το θέμα, όταν αρχίσει πάλι η νέα ελαιοκομική περίοδος.
Δειτε τι λέγαμε πέρυσι εδώ.
http://westpeloponnese.blogspot.com/2008/03/blog-post_29.html

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΠΟΥ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΝΑ
ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΕΠ ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΡΙΧΝΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΜΕ ΤΟ ΦΟΡΤΗΓΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΟΝΑΝΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ ΚΑΡΦΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ,ΜΑΛΛΟΝ ΤΗΝ ΖΗΛΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΙΣΟΥΝΕ ΜΑΖΙ ΟΙ ΒΛΑΧΟΜΟΡΤΕΣ ΠΟΥ ΜΑΖΕΥΤΗΚΑΝΕ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΛΟΧΩΡΙΑ.ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΙΝΑΙ μΕ ΤΟ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΣΩΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.