Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ...

Ντοκουμέντο: Η επίμαχη ανακοίνωση της "Πανσπουδαστικής" το 1974

Του Θωμα Ακρωτηριανάκη



Πλησιάζουμε προς την 36η επέτειο της Αντιφασιστικής Εξέγερσης του Πολυτεχνείου.Το πρώτο ξεκίνημά της ήταν την Τετάρτη 14 Νοεμ. 1973, όταν φοιτητές έφυγαν από τη Νομική μετά από συνέλευση, διαδήλωσαν προς το Πολυτεχνείο και συνενώθηκαν με τους ευρισκόμενους στο προαύλιο.
Γι' αυτούς η "Πανσπουδαστικη" με αριθμό φύλλου 8 (Γενάρη-Φλεβάρη 1974) γράφει, δημοσιεύοντας κάποιο κείμενο ("ανακοίνωση") μιας πλάστης Συντονιστικής Επιτροπής του Πολυτεχνείου (κατασκευασμένης απο το ΚΚΕ), όχι της πραγματικής, που κυκλοφόρησαν την πρωτοχρονιά του 1974 και που αναφέρει : "...Καταγγέλλουμε την προσχεδιασμένη εισβολη στο χώρο του Πολυτεχνείου την Τετάρτη 14 του Νοέμβρη 350 περίπου οργανωμένων πραχτόρων της ΚΥΠ σύμφωνα με το προβοκατόρικο σχέδιο των Ρουφογάλη-Καραγιαννόπουλου..."(!!!).
Όμως δύο χρόνια και 6 μήνες μετα κάνουν μια έμμεση "κριτικη-απόρριψη" του πιο πάνω, με "αυτοκριτικη διάθεση" στην 4η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ τον Ιούλη του 1976, που...σε απόφασή της αναφέρει:
«Η ΚΟΑ και το Γραφείο του ΚΣ της ΚΝΕ είδαν καταρχην την κατάληψη σαν μια επικίνδυνη περιπλοκη στην ανάπτυξη της αντιχουντικης πάλης. Η σκέψη τους ήταν κυρίως να πάρουν μέτρα για την άμεση απαγκίστρωση των φοιτητων από το Πολυτεχνείο...». Αυτη η "αυτοκριτικη" κράτησε λίγο και οριστικα ξεχάστηκε...
Για να διαβάσετε την "Πανσπουδαστικη" 8, σε μορφη pdf πατήστε εδω:
http://oakke.gr/na418/pansp8a-0.pdf



Αναδημοσίευση από το press-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: