Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

ΜΠΑΚΑΛΙΣΤΙΚΑ: ΤΡΕΙΣ ΤΑ ΛΑΔΙΑ ΤΡΕΙΣ ΤΟ ΞΥΔΙ ΕΞΙ ΤΟ ΛΑΔΟΞΥΔΟ


Το παρακάτω κείμενο αποτελεί μια μπακαλίστικη οικονομική προσέγγιση στο τεράστιο έργο του Δήμου Πύργου. ΔΗΛΑΔΗ δεν έχει κάποια σοβαρή τεκμηρίωση αλλά την επιφανειακή διατύπωση των εντυπώσεων από τον απολογισμό του Δήμου Πύργου.
Η προεκλογική εκστρατεία ήδη έχει ξεκινήσει (αν και δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιος θα είναι ο υποψήφιος Δήμαρχος  από το ΠΑΣΟΚ) και τόσο ο νυν όσο ο και ο τέως προσπαθούν να διαμορφώσουν το διακύβευμα, το ζητούμενο, το δίλλημα των ερχόμενων εκλογών.
Ο νυν δήμαρχος επικαλείται «ότι την περίοδο 2007-2009 εκτελέστηκε έργο 22.899.482,80 ευρώ» (εδώ). Δηλαδή (κατά μέσο όρο) 11.449.741,40 € το χρόνο δηλαδή 954.145,12 € τον μήνα. Έχω την εντύπωση ότι είναι πολλά τα λεφτά και σίγουρα αυτή η τάξη μεγέθους δεν αρμόζει σε ένα φτωχό δήμο (όπως είχε πει ο κ. Δήμαρχος στην ορκωμοσία των πτυχιούχων στο Δημαρχείο).
Επίσης ο νυν δήμαρχος επικαλείται ότι «Τα χρέη και οι λοιπές απαιτήσεις τρίτων ξεπερνούσαν τα 16.οοο.οοο €» (εδώ). Προφανώς για να κάνει έργο 22.899.482,80 € θα έχει ξοφλήσει τα χρέη του. Δηλαδή 22.899.482,80+16.000.000,00=38.899.482,80 € δηλαδή το ποσό των χρημάτων για έργα και χρέη κατά μέσο όρο τον μήνα για τον Δήμο Πύργου είναι 1.620.811,78 €
Σε αυτά τα χρήματα θα πρέπει να υπολογίσουμε την μισθοδοσία του προσωπικού, τα καύσιμα, ενοίκια  προμήθειες, δεξιώσεις ταξίδια έξοδα παράστασης, ΔΕΗ, ΟΤΕ  κλπ.  Η μισθοδοσία (για περίπου 200 υπαλλήλους με μικτές αποδοχές 1500) είναι 300.000,00 και να βάλουμε και άλλα 50.000 τα υπόλοιπα τρέχοντα λειτουργικά έξοδα
Τα μηνιαία δηλαδή έξοδα του Δήμου Πύργου, με αυτό το τεράστιο και ορατό έργο που έχει γίνει βέβαια, αγγίζει τα 2.000.000,00 €
Εάν τα στοιχεία που δηλώθηκαν είναι αληθή (προφανώς και θα είναι) ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΡΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΒΟΥΛΙΑΞΕ ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ.
ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
Θα πρέπει επιτέλους οι Δήμοι, οι Νομαρχίες και οι άλλοι φορείς που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα να δημοσιοποιούν όλα τα οικονομικά στοιχεία τους στο διαδίκτυο, να συντάσσουν αναλυτικούς  οικονομικούς απολογισμούς και όχι μόνο προϋπολογισμούς στην αρχή κάθε έτους με τα υποτιθέμενα έσοδα.
Το πανηγύρι με το δημόσιο χρήμα κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει.
Αλήθεια αυτό που έλεγε ο Ραγκούσης για δημοσιοποίηση όλων των αποφάσεων των οργάνων που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, στο διαδίκτυο  ισχύει ή όχι. Γιατί με μία απλή επίσκεψη στις σελίδες των δικών μας φορέων    δεν θα δούμε τέτοιο πράγμα.
Όσο για τα διαγράμματα δεν νομίζω να πείθουν κανένα. Τι να κάνω το διάγραμμα όταν ο κάθε πολίτης με ένα απλό περπάτημα καταλαβαίνει. Ή δεν καταλαβαίνει.





6 σχόλια:

GEORGE MYSTIRIOS είπε...

ρε σεις πατριωτακια ο Μακουλης θα πρεπει να μας περναει για πολυ αμερικανακια και μας τσαμπουναει τετοιες χοντραδες, για να μην τις πω αλλιως...,
εκτος και η τεχνικη του υπηρεσια εχει υπερτιμοληγησει τοσο πολυ τα εργα, ξερετε οπως τις τουαλετες στα σχολεια της Σαλμωνης, με αποτελεσμα να φτάνει το εκτελεσμενο εργο σε τετοιο υψος.
Αν δε ειναι ετσι σκεφθειτε τι χρημα εχει φαγωθει σε μιζες....

να τον χαιρομαστε

ΥΓ: οποιος και να ερθει τα ιδια σκατα θα ειναι, μην στεναχωριεστε...και αν οχι ο ιδιος οι περι αυτον οπωσδηποτε!!!

ΒΑΡΒΑΣΑΙΝΑΙΟΣ είπε...

Λες κάπου: "Ο νυν δήμαρχος επικαλείται «ότι την περίοδο 2007-2009 εκτελέστηκε έργο 22.899.482,80 ευρώ» (εδώ). Δηλαδή (κατά μέσο όρο) 11.449.741,40 € το χρόνο δηλαδή 954.145,12 € τον μήνα." Τρία (3) είναι τα χρόνια, η διαίρεση που έκανες δεν είναι σωστή. Μάλλον ταιριάζει με τον τίτλο σου...

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΝ ΣΠΑΤΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΑΣ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΛΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΜΟΙΒΗ ΚΑΠΟΙΩΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ (ΤΑ ΕΞΤΡΑ ΕΝΝΟΩ) ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΟΙΒΗ ΚΑΠΟΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΕ ΚΑΙΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΟΣΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΙΛΑΝΕ...

Ανώνυμος είπε...

Και γατί δηλαδή είναι κακό να έχει γίνει έργο? Και γιατί δε φαίνεται το έργο του Μάκη? Στη Δεξαμενη, στην απόκτηση του Ξυστρη, στους κόμβους, στα σκουπίδια που έπνιγαν τον Πύργο και όόόλοι οι προηγούμενοι δεν τα ακούμπησαν ποτε! Και πολλα άλλα. Φυσικά και έκανε έργο ο Λιατσής. Οπως οφείλουν να κάνουν όλοι. Μακάρι να πτωχευε από το πολύ έργο το κράτος κι όχι από τις πολλές μίζες των τρωκτικο-βουλευτάδων! Πάντως ο στόχος του Μάκη πρέπει να είναι οι Πασόκοι που λένε ότι δεν έκανε τίποτα, παρά ο Λιατσής.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε για πρώτη φορά διάβασα καιενα σωστό σχόλιο....

Ανώνυμος είπε...

Έργο του Μάκη είναι:
*Το οικόπεδο και το κτίριο του ΤΕΙ
*Η εκμετάλευση του κτιρίου του παλιού Νοσοκομείου
*Το κυκλοφοριακό.
*Η ασυδοσία των γύφτων σε όλη την πόλη
*Η βρώμικη πόλη
*Το ανύπαρκτο πράσινο
*Η βρωμιά του δικτύου Θραψανιώτη στο Λάππατο.
ΠΟΛΛΑ ΕΡΓΑ ΕΚΑΝΕ!