Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΞΕΦΤΙΛΑΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ


Υποχρεώνουν τους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου να αφήνουν τις τσάντες τους στην είσοδό του, προκειμένου να τους επιτραπεί η είσοδος τους σε αυτόν. Φοβούνται προφανώς μήπως σε κανένα τσαντάκι βάλουν μέσα κανένα κιονόκρανο και το κλέψουν. Η ξεφτίλα σε όλο το μεγαλείο της, την στιγμή μάλιστα που ο τουρισμός αποτελεί την μοναδική ελπίδα για την οικονομία μας.
Διαβάστε την καταγγελία αναγνώστη μας:
«Στην Αρχαία Ολύμπια εδώ και μια βδομάδα περίπου, μέρα μεσημέρι ελήφθη απόφαση που απαγορεύει ταξιδιωτικά σακίδια και μεγάλες τσάντες μέσα στο αρχαιολογικό χώρο. Το μέτρο άρχισε να ισχύει άμεσα, έχοντας ως αποτέλεσμα οι επισκέπτες εκείνη τη μέρα, να πρέπει να αφήσουν όλα τα  σακίδια και τις τσάντες τους  κατά γης  στην είσοδο, αφού δε υπήρχε χώρος ανάλογος για την φύλαξης τους!
Προ  ημερών εμφανιστήκαν τριάντα ντουλάπια, τα οποία είναι  ανεπαρκή για τις ανάγκες του χώρου λόγω του όγκου επισκεπτών που καταφθάνουν καθημερινά. Ακόμα και σήμερα τσάντες αφήνονται στην είσοδο καταγής και ένας αρχαιοφύλακας  καλείται να κάνει χρέη "γκαρνταρόμπας". Το όλο μέτρο δεν αποσαφηνίζει ποιες τσάντες επιτρέπονται και οι φύλακες πλέον δε επιτρέπουν, μετά από εντολή της εφόρου, ούτε  γυναικείες τσάντες μικρού  μεγέθους !
Το όλο θέαμα των διαπληκτισμών και του φαινόμενου, στα μάτια των εκατοντάδων τουριστών δεν προάγει ούτε τον τουρισμό ούτε φυσικά τον πολιτισμό. Είναι απόλυτα ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΟ και προκαλεί  επικρίσεις για ένα χώρο τέτοιας σπουδαιότητας και σημασίας όπως η Αρχαία Ολύμπια και φυσικά αρνητική εικόνα για την Ελλάδα, μιας και υπάρχουν επισκέπτες κυρίως από τις κρουαζιέρες, που η Ολυμπία είναι ο μοναδικός τους σταθμός.
Κατανοούμε την αναγκαιότητα του μέτρου για λόγους ασφαλείας και ελέγχου αλλά να μην φτάνουμε σε ακρότητες και αυθαιρεσίες!
Θα έπρεπε να ανακοινωθεί η απόφαση που ορίζει ακριβώς τι επιτρέπει και τι απαγορεύει, να προβλεφθεί  η φύλαξη  σε χώρο ανάλογο, να κατασκευαστεί εφόσον δε υπάρχει  και να οριστεί μια ημερομηνία ισχύος του μέτρου προκειμένου να έχουν ενημερωθεί οι σχετικοί φορείς, πράκτορες τουριστικοί και γραφεία, ξεναγοί και συνοδοί εκδρομών ώστε να μην αντικρίζουμε τέτοιες εικόνες!»

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

στην αρχαια ολυμπια δεν χαριζονται σε κανεναν.η τροχαια της αρ.ολυμπιας καθως και η δημοτικη αστυνομια δεν τοχει σε τιποτα να δωσει παρολογα προστιμα για ψιλου πηδημα σε οποιον περασει απο τα μερη τους.
σε καιρους οικονομικης κρισης και σε καιρους που ο τουρισμος κλωνιζεται αντι να δειχνεουν ελαστικοτητα και κατανοηση αυτοι βγαζουν τα μπλοκ και κανουν οτι κανουν στο ΣΔΟΕ.τα λεω αυτα παραλληλα με το περιστατικο στο μουσειο για να σας εκφρασω την μεγαλη δυσαρεσκεια επισκπτοντας την ολυμπια.αν ειναι ρε παιδια να νιωθουμε φοβο μηπως φαμε προστιμο απο την τροχαια η` την δημοτικη αστυνομια για καποια γελοια αφορμη η` μας κανουν παρατηρηση στο μουσειο δεν παμε στην τελικη και καθολου.εξαλου η αρχαια ολυμπια ενα χωριο ειναι.δυστηχως ομως οι ντοπιοι που εχουν μεγαλη ιδεα για τον ευατο τους οπως ολα δειχνουν νομιζουν οτι το μουσειο της αρχαιας ολυμπιας ειναι δα κατι σαν τον λουβρο η` το βρετανικο μουσειο...
και κατι αλλο και τελευταιο και το λεω για αυτους που εχουν αυτες τις παραλογες ιδεες και μας εκθετουν και στους απομειναντες τουριστες αλλα και στους ελληνες επισκεπτες-εσεις κυριοι που το παιζεται FBI στο χωριο της αρχαιας ολυμπιας καλο θα ηταν πριν λαβετε οποιαδηποτε μετρα ασφαλειας να πειθαρχεισετε το προσωπικο που εχετε και στα 2 μουσεια σας και να τους πειτε να σταματησουν να καπνιζουν διπλα στα εκθεματα.το οτι κανουν τσιγαρα στα δωματια του μουσειου ειναι κοινο μυστικο μιας και μυριζει ολος ο χωρος.
και μια συμβουλη.γιατι δεν επαγορευεται και την εναερια κυκλοφορια πανω απο το χωριο σας οπως κανουν στο πενταγωνο στην αμερικη?για συνελθετε...για συνελθετε...γιατι στο τελος σας βλεπω εσας στην ολυμπια να μενετε με τις κοτες και τα προβατα και με αδειο μουσειο διοτι κανεις δεν θα θελει να περασει τις ντροπιαστικες σας δοκιμασιες....
οπως τοτε στην αφη της φλογας που ειχατε κλειδωσει κυριολεκτικα τον κοσμακη στο σταδιο μεχρι να αποχωρησουν οι ''επισημοι'' και εβριζαν οι τουριστες την ωρα που εκαναν το λαθος να ερθουν....

suzana69 είπε...

dustuxos ta pragmata me tin arx. olumpia einai akribos opws ta les...gennithika kai menw stin arx. olumpia edw kai 22 xronia...i katastastasi einai athlia koitazoun mono tin arpaxti kai tipot'allo...gia osous den to gnwrizoun to kalokairi pou mas perase eklepsan ena kuonokrano varous 30 kilwn peripou isws i apoliti kseftila...isws gi'auto kai to thema me tis tsantes...