Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

PORTAL ΔΗΜΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΙΙ


Επειδή διαπίστωσα ότι όσες παρατηρήσεις έγιναν μέσα από τον ΠΥΡΓΟΤΗ για το νέο portal του Δήμου Πύργου αντιμετωπιστήκαν από τους διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας (αρκετά θετικό γεγονός),  θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο να συνεχίσουμε όλοι μαζί να δημοσιοποιούμε τις προτάσεις μας, ώστε επιτέλους το συγκεκριμένο portal να έχει όσο λιγότερα λάθη γίνεται, να είναι πιο ενημερωμένο, πιο χρηστικό και αντάξιο της πρωτεύουσας ενός νομού.
Αυτή η διαδικασία και, πάντα με τις δικές σας υποδείξεις, θα είναι συνεχόμενη. Άλλωστε το γεγονός ότι σε λίγο καιρό έχουμε δημοτικές εκλογές αποτελεί μια καλή ευκαιρία, αφού  οι προτάσεις μας θα λαμβάνονται υπόψη των υπευθύνων. Γιατί μετά τις εκλογές, όποιος και να βγει, θα έχουμε μια από τα ίδια.
Συνεχίζοντας έχουμε τα ακόλουθα:
  1. στην ενότητα «ΟΔΗΓΟΣ ΔΗΜΟΥ» κατηγορία «ΔΙΑΜΟΝΗ – ΔΙΑΤΡΟΦΗ – ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ» (εδώ) θα πρέπει υποχρεωτικά για λόγους δεντεολογίας  και ίσης αντιμετώπισης, να αναγράφονται όλα τα καταστήματα και όχι ορισμένα επιλεκτικά, γιατί αυτό δημιουργεί (και έτσι πρέπει να είναι) παρεξηγήσεις ως προς το κίνητρο της επιλεκτικότητας.  Και μια παράκληση βάλτε σωστά το Link του ξενοδοχείου ΟΔΥΣΣΕΑΣ που πατάει και στο email. Επίσης στα ξενοδοχεία καλό θα ήταν να μπει η κατηγορία τους και ίσως και καμία φωτογραφία. Όσο για τα εστιατόρια δεν έχει νόημα η ύπαρξη των αναφορών για Internet και
    E-mail αφού κανένα δεν διαθέτει.
  2. η σελίδα με τις «ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ» (εδώ) είναι κενή.
  3. στην σελίδα «ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 2010 - 5Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΣ 2010 (17/02/2010)» (εδώ) η υπ΄ αριθ. 51/2010 απόφαση έχει περαστεί τέσσερις (4) φορές και η ίδια απόφαση έχει περαστεί έξι (6) φορές στην σελίδα  «ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 2010 - 6Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΣ 2010 (01/03/2010)» (εδώ)
  4. στην σελίδα «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» (εδώ) θα πρέπει να μπει ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ (με link ανά άρθρο) και να δοθεί η πρέπουσα σημασία στην ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ με την προσθήκη περισσότερων πληροφοριών (πιθανές πληροφορίες σε παλαιότερη ανάρτηση του ΠΥΡΓΟΤΗ εδώ). Θεωρώ επιβεβλημένη επίσης και την απομάκρυνση των πληροφοριών με την μορφή των εικόνων όπως είναι τώρα.
  5. στην σελίδα «ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ» παρουσιάζονται πληροφορίες για περιοχές που δεν ανήκουν στον Δήμο Πύργου. Ο σκοπός της σελίδας αυτής είναι τελείως διαφορετικός από αυτά που προσφέρει. Θα πρέπει να αναφέρεται στα αξιοθέατα του Δήμου (κατά κύριο λόγο αν όχι αποκλειστικά) και θα πρέπει να παρέχει φωτογραφικό και πληροφορικό υλικό που θα είναι χρήσιμο για τους επισκέπτες που θέλουν να επισκεφτούν την περιοχή. Π.χ. για το Κατάκολο είναι πληροφορίες από εγκυκλοπαίδεια χωρίς φωτογραφικό υλικό, χωρίς αναφορά των υφιστάμενων μουσείων, χωρίς δρομολόγια, χωρίς πληροφορίες για τον Αγιο Ανδρέα κλπ
  6. από το Portal του Δήμου απουσιάζουν τελείως πληροφορίες για τα Δημοτικά Διαμερίσματα εκτός αυτών που αναφέρονται στην συγκρότηση των τοπικών τους Συμβουλίων (εδώ)
  7. στο Portal του Δήμου δεν υπάρχουν χάρτες που να προσδιορίζουν που είναι αυτός ο Δήμος. Απαραίτητη είναι η προσθήκη τουλάχιστον ενός γενικού χάρτη στον οποίο θα φαίνονται τα Δημοτικά Διαμερίσματα, τα αξιοθέατα και άλλες πληροφορίες και ενός χάρτη της πόλης του Πύργου με την ονομασία των οδών, τη θέση των δημόσιων υπηρεσιών, των συγκοινωνιών των ξενοδοχείο κλπ. Αντίστοιχος χάρτης υπάρχει εδώ, στην σελίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Η χρήση του χάρτη της Tele Altas είναι σωστή προσέγγιση αλλά θα πρέπει οι ετικέτες που υπάρχουν στο υπόμνημα να υπάρχουν και στο χάρτη και να διορθωθούν και οι θέσεις αυτών που είναι στον χάρτη (πχ. η τράπεζα eurobank δεν βρίσκεται στο χώρο του Μανωλοπούλειου, το ΚΤΕΛ έχει μεταφερθεί από την Μανωλοπούλου 12 και το νοσοκομείο έχει μετακομίσει από το 2004).
  8. θα επαναλάβω για άλλη μια φορά ότι θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο προβάλλονται οι πληροφορίες στην σελίδα «ΙΣΤΟΡΙΑ» (εδώ). Σκοπός δεν είναι απλά η μεταφορά από μια εγκυκλοπαίδεια με πολλές επόμενες σελίδες και μάλιστα με «ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ» (εδώ) αλλά η χρηστική και προσβάσιμη πληροφορία. Η χρήση links ανά περίοδο ή θέμα όπως αντίστοιχα κάνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (εδώ) είναι ίσως ένας σωστός τρόπος.
  9. στην σελίδα «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΑΙΤΗΣΕΩΝ» (εδώ) αρκετά Links είναι νεκρά και από όσα λειτουργούν τα περισσότερα έχουν σκαναρισμένα (σε κακή ποιότητα) τα δικαιολογητικά (πχ εδώ) (παράκληση φτιάξτε σωστά εκείνη τη ρημάδα γενική αίτηση). Επίσης εάν κάποιος θέλει πληροφορίες για προγράμματα επιμορφωτικά – κατάρτισης θα πρέπει να τηλεφωνήσει στο 26210 ……. (εδώ)  όπως και στο ίδιο τηλέφωνο για χρήση αίθουσας (εδώ) ή για επισκέψεις πολιτιστικού περιεχομένου (εδώ) Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η σελίδα «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΑΙΤΗΣΕΩΝ» είναι ίσως η πιο ενδιαφέρουσα, παρόλα αυτά όμως ο τρόπος που παρουσιάζονται τα στοιχεία (σεντόνι και όλα μέσα) είναι δύσχρηστος.
  10. κάνοντας κλικ στο logo «ΑΔΕΣΠΟΤΑ» (εδώ) σε ξαναπάει στις αγγελίες, ενώ θα μπορούσε να αναφέρει πληροφορίες και διαδικασίες που θα αφορούσαν τα αδέσποτα ζώα. Δεν γνωρίζω όμως να έχει ο Δήμος Πύργου αντίστοιχες υπηρεσίες για την περίθαλψή τους και άρα η ύπαρξη του logo είναι περιττή.
  11. στους παιδικούς σταθμούς δεν αναφέρονται τα δικαιολογητικά (δεν γνωρίζω εάν απαιτούνται) τι δυναμικότητα έχουν και άλλες χρήσιμες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα την διαδικασία επιλογής των νηπίων.
  12. στην σελίδα που αναφέρεται στο «ΑΤΕΙ» (εδώ) αναφέρει ένα τηλέφωνο χωρίς να διευκρινίζει σε ποιο τμήμα από τα δύο ανήκει. Στον Πύργο, όπως ξέρουν οι περισσότεροι,  υπάρχουν δύο τμήματα και άρα δύο γραμματείες και δύο προϊστάμενοι (μην φοβάστε ο Ηγουμενάκης δεν είναι προϊστάμενος)
  13. η σελίδα με τα «ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» (εδώ) αγνοεί τα δημοτικά των περισσότερων Δημοτικών Διαμερισμάτων και αυτά που αναφέρει τα έχει κάνει σαλάτα. Αλήθεια υπάρχουν σχολεία στον Δήμο Πύργο χωρίς τηλέφωνα;;;
  14. δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί έχει την «ΠΑΛΑΙΑ "ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ"» (εδώ) η οποία δεν αποτελεί ιδιοκτησία του Δήμου αλλά και η κατάστασή της αποτελεί ένα όνειδος για την πόλη, το οποίο σίγουρα δεν πρέπει να διαφημίζουμε και απουσιάζει παντελώς η Δημόσια Βιβλιοθήκη Πύργου η οποία και λειτουργεί (την έχουν βάλει όμως στους συνδέσμους)
  15. η σελίδα «ΕΠΑΡΧΕΙΟΝ» (εδώ) θα πρέπει να αποσυρθεί γιατί προβάλλει επιχείρηση ιδιωτικών συμφερόντων που λειτουργεί ανταγωνιστικά με άλλα καταστήματα και ίσως στην θέση της να πρέπει να γίνεται μια ευρύτερη παρουσίαση τόσο του επαρχείου (ως χώρου) όσο και της πλατείας που αποτελεί άλλωστε και το σήμα κατατεθέν του Πύργου την οποία το portal την αγνοεί τελείως.
  16. οι αναφορές για την «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ» (εδώ) είναι ελάχιστες και ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΑΠΟΛΛΩΝ λες και η αξία του (αρχιτεκτονική, ιστορική, πολιτισμική) είναι μηδαμινή.
  17. δεν αναφέρεται πουθενά το Δημοτικό Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής (που βρίσκεται, ωράριο λειτουργίας, φωτογραφίες κλπ)

Σε αυτή την φάση, προσωρινά, θα σταματήσω τις παρατηρήσεις που σαν σκοπό έχουν να βελτιώσουν το Portal του Δήμου Πύργου. Ενδεχομένως να έχω και καμία ανακρίβεια (όχι σκόπιμα) που οφείλεται στο γεγονός ότι η παρουσίαση των πληροφοριών είναι ανακατεμένη. Αντί πχ. τους παιδικούς σταθμούς να τους έχει σε ένα σημείο, αλλού έχει τα έντυπα και αλλού έχει την τοποθεσία και τα τηλεφωνά τους. Αυτή η φιλοσοφία είναι λάθος και ενδεχόμενος θα πρέπει να αλλάξει.
Επαναλαμβάνω την πρόταση μου την σελίδα να την αναλάβει το ΤΕΙ Πύργου (το τμήμα Πληροφορικής & ΜΜΕ). Στην υποθετική περίπτωση που αυτό είχε γίνει από την αρχή,  όχι μόνο δεν θα κόστιζε 138.000,00 € αλλά πολύ λιγότερο με σαφέστατα καλύτερο αποτέλεσμα. Και μια απλή σύγκριση κάντε μια επίσκεψη στην σελίδα των σπουδαστών (εδώ) ή στου τμήματος (εδώ).  
ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΘΑ ΕΦΤΙΑΧΝΑΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΑΝ ΕΜΜΕΣΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΥΡΓΟΥ. Δυστυχώς όμως μόνο στους Αρχιτέκτονες της Κρήτης δίνουμε 50.000,00 € για να μας πουν τι να γκρεμίσουμε και τι όχι στο πρώην εργοστάσιο Ξυστρή (εδώ απόφαση 51/2010 Δ.Σ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: