Ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον άρθρο της εφημερίδας ΠΑΤΡΙΣ για την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος στην ενοικίαση χώρων για την στέγαση των δημοσίων υπηρεσιών. Μέσα από αυτό το οικονομικό αλισβερίσι δεν θα πρέπει να αγνοούμε και τις σχέσεις διαπλοκής που ενδεχομένως αναπτύσσονται τόσο για την επιλογή των χώρων όσο και για το ύψος των μισθωμάτων (μην τολμήσει κανείς να μιλήσει για διαγωνισμούς και επιτροπές αξιολόγησης γιατί τότε θα γελάσει κάθε πικραμένος). Ξαναγίνεται επίκαιρη η άποψη της μεταφοράς δημοσίων υπηρεσιών στο παλαιό νοσοκομείο (σχετική ανάρτηση εδώ)
Ακολουθεί το ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΠΑΤΡΙΣ»:
«Την ώρα που το Κράτος ψάχνει να βρει τρόπους να εξοικονομήσει πόρους, μισθωτοί και άλλες κοινωνικές τάξεις επιβαρύνονται οικονομικά λόγω των μέτρων που επέβαλε η οικονομική κρίση, τεράστια σπατάλη καταγράφεται στα μισθώματα που καταβάλλουν οι διάφορες δημόσιες υπηρεσίες που λειτουργούν διάσπαρτα σε ακίνητα που μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να μην είναι καν λειτουργικά, αλλά παραμένουν «πολύ αλμυρά».
Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, οι προϊστάμενες δημόσιες αρχές και υπηρεσίες δεν μπαίνουν καν στον κόπο να διαπραγματευθούν φθηνότερα ενοίκια, ενώ επίσης έχει εγκαταλειφθεί εντελώς η ιδέα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των Οργανισμών, ώστε να αποφευχθεί η κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στην Ηλεία, όπου τα ποσά που δαπανούνται κάθε μήνα για μισθώματα υπηρεσιών είναι τεράστια.
Σε εποχές βαθιάς οικονομικής κρίσης φαίνεται ότι το ελληνικό κράτος διατηρεί την πολυτέλεια να πληρώνει ενοίκια για τη στέγαση υπηρεσιών του. Εξαιρετικά ψηλά είναι τα ενοίκια που πληρώνει το Ελληνικό δημόσιο, ενώ σε πλήρη αναντιστοιχία είναι τα ενοίκια που εισπράττει για τα (πολλές φορές) εξαιρετικής ποιότητας και θέσεως ακίνητα ιδιοκτησίας του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο Οικονομικών (πλην των υπηρεσιών), που εποπτεύει την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου σπαταλά ετησίως το ποσό των 6,5 εκατ. ευρώ. Επίσης, η Ελληνική Αστυνομία, με παρουσία βέβαια σε όλη τη χώρα, δαπανά το ποσό των 27,5 εκατ. ευρώ, ενώ η πυροσβεστική υπηρεσία 3,4 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι το ελληνικό δημόσιο σε αρκετές περιπτώσεις δεν γνωρίζει την περιουσία που κατέχει. Το μεγαλύτερο τμήμα της γνωστής περιουσίας είναι καταπατημένο και ξεπερνά τα τρία εκατ. στρέμματα. Σύμφωνα με μελέτη της γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων, ο αριθμός των καταπατημένων δημοσίων κτημάτων ανέρχεται σήμερα στα 89.288 επί συνόλου 97.029 αντιπροσωπεύοντας έκταση 3.255.000 στρεμμάτων σε όλη την Ελλάδα.
Σε επίπεδο νομού, περισσότερα από 1.500.000 ευρώ ετησίως καταβάλει το κράτος, δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι, για να πληρώσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων στα οποία έχουν στεγαστεί ορισμένες μόνο (και όχι το σύνολο) δημοσίων υπηρεσιών.
Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, η στέγαση υπηρεσιών του δημοσίου σε ιδιωτικά κτίρια αγγίζει τα όρια του παραλόγου καθώς θα μπορούσε το κράτος να κατασκευάσει κτίρια ή να τις στεγάσει σε ήδη υπάρχοντα, στα οποία ενδεχομένως απαιτούνται ορισμένες βελτιώσεις.
Όταν στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 κατασκευάστηκε το Διοικητήριο, το πρόβλημα αυτό φάνηκε πως ξεπεράστηκε καθώς βρήκαν στέγη οι «ατάκτως ερριμμένες» στον Πύργο υπηρεσίες. Ήρθε όμως ο θεσμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που έφερε τα πάνω κάτω και το πρόβλημα στέγασης επανήλθε δριμύτερο.
Από το Διοικητήριο έφυγα σταδιακά η Δ.Ο.Υ, το δασαρχείο, η Διεύθυνση Δασών, το τμήμα Συγκοινωνιών κ.λ.π ενώ τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται να μεταφερθεί σε ιδιωτικό κτίριο και η Διεύθυνση Υγιεινής. Για την τελευταία μάλιστα, λέγεται ότι έχει επέλθει «προφορική συμφωνία».
Πέραν αυτών, υπάρχουν και πολλές άλλες υπηρεσίες για τις οποίες δαπανώνται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως, αν και θα μπορούσε αυτή η δαπάνη και έχει αποφευχθεί.
Ορισμένα παραδείγματα
Το 2ο ΤΕΕ για την στέγασή του πληρώνει πάνω από 11.300 ευρώ το μήνα, δηλαδή 125.000 ευρώ το χρόνο. Αν το 2ο ΤΕΕ είχε στεγασθεί στο παλιό νοσοκομείο από το 2004, δηλαδή εδώ και 6 χρόνια, το κράτος θα είχε εξοικονομήσει πάνω από 750.000 ευρώ ή θα μπορούσε με τα ίδια χρήματα να έχει κατασκευάσει ιδιόκτητο σύγχρονο εκπαιδευτήριο.
Το ΙΚΑ (των τεράστιων ελλειμμάτων) πληρώνει 33.000 το μήνα, δηλαδή 400.000 ευρώ περίπου τον χρόνο. Αν υπολογίσει κανείς τα τελευταία 15 τουλάχιστον χρόνια που γίνεται η «φασαρία» για ανέγερση ιδιόκτητου κτιρίου, το ΙΚΑ έχει πληρώσει κάπου 6 εκατομμύρια ευρώ!!!
Η στρατολογία, η οποία επί σειρά δεκαετιών στεγάζεται σε νοικιασμένο κτίριο. Όσο δεν υπήρχε η ΣΕΤΤΗΛ, δικαίως. Τώρα όμως που το στρατόπεδο της ΣΕΤΤΗΛ έχει χώρους, γιατί να μην στεγάζεται σε αυτό και το κράτος να γλυτώνει 15.000 τον χρόνο;
Πριν από χρόνια, αγοράστηκε το κτίριο του Ανόβερο για να στεγάσει πολιτιστικές δράσεις στην περιοχή της Αμαλιάδας. Αντί αυτού, πληρώνουμε αποθήκη στην οποία φυλάσσονται τα…κομμάτια του κτιρίου. Το μίσθωμα, 2.500 ευρώ τον μήνα. Και κτίριο…δεν έχουμε δει ακόμη!
Το Ελληνικό Κράτος δεν μπορούσε να φτιάξει μόνο του κτίριο για την Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας ενώ μπορεί να πληρώνει 17.500 ευρώ τον μήνα στο νοικιασμένο καινούριο κτίριο στον Πύργο. Παράλληλα, πληρώνει 27.100 τον μήνα για τα Αστυνομικά Τμήματα.
Τα παράδειγμα που μπορεί να αναφέρει κανείς είναι ατέλειωτα. Και αν υπολογίσουμε τα μισθώματα που πληρώνουν για τις ανάγκες στέγασης δήμων και υπηρεσιών τους σε όλο τον νομό, ίσως και ο καλύτερη αριθμομηχανή να…μπλοκάριζε!
Μήπως τελικά, όλοι αυτοί που σκέπτονται και συσκέπτονται με ποιο τρόπο να εξοικονομήσουν χρήμα για να βγει η Ελλάδα από την κρίση, αναζητήσουν λύσεις στον μεγάλο βραχνά των ενοικίασης κτιρίων, καθώς η ίδια κατάσταση επικρατεί σε όλη την Ελλάδα; Για σκεφτείτε πόσα εκατομμύρια ευρώ θα μπορούσε να κερδίσει η χώρα μας από μια απλή τακτοποίηση όλων αυτών των πολυδάπανων εκκρεμοτήτων…»
4 σχόλια:
Εξαιρετικό το ρεπορτάζ, αποτυπώνει εύγλωττα τον παραλογισμό του χρεοκοπημένου κράτους, όπου κανένας σχεδιασμός δεν υπάρχει για το δημόσιο συμφέρον. Υπάρχουν όμως και πράγματα που δεν γράφονται. Για παράδειγμα, οι περισσότερες περιπτώσεις μισθωμάτων ιδιωτικών κτιρίων για δημόσιες υπηρεσίες, είναι αποτέλεσμα υπόγειων διαδρομών, ρουσφετολογικών συμφωνιών μεταξύ ιδιωτών και πολιτικών. Π.Χ.: Έχω εγώ μια πολυκατοικία, τα διαμερίσματα της οποίας αν τα νοίκιαζα σε ιδιώτες, θα μου απέφεραν π.χ. 10.000 € τον μήνα. Κάνω όμως μια σύμβαση με το Δημόσιο και τα έσοδά μου είναι 20.000 € τον μήνα!!! Και σ' αυτό με βοηθάει ο τοπικός βουλευτής που έχει άκρες στην κυβέρνηση.
Με άλλα λόγια, έχουν βρει κάποιοι την κότα που γεννά χρυσά αυγά και πίνουν εις υγείαν των κορόιδων, δηλαδή όλων υμών. Γι αυτό, μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία ότι όλο αυτό το μαρτύριο που περνάει η χώρα μας οφείλεται στο διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα που πρέπει να το τσακίσουμε αν δεν θέλουμε να μας τσακίσει αυτό. Υπάρχει ακόμη ελπίδα...
Το ΠΑΣΟΚ λέει διαφάνεια παντού και ενημέρωση διά όλες τις δημόσιες δαπάνες.
Αν ο Νομάρχης λέει ότι είναι φίλος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να το δείξει.
Να δημοσιεύσει ΤΩΡΑ τα ονόματα των ιδιοκτητών των ακινήτων που έχουν νοικιασθεί από την ΝΑ και πόσο εισπράτουν ετησίως.
Σε διαφορετική περίπτωση δεν εφαρμόζει όσα λέει το κόμμα του και κάτι κρύβεται πίσω από αυτές τις μισθώσεις.
Ο Νομάρχης και ο κάθε παράγοντας δημοσιοκαρεκλοκενταυρίσκος είναι εδώ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ των κολλητών της εξουσίας, και ΟΧΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. Αυτοί τον έβγαλαν, αυτούς θα εξυπηρετεί.
ΜΗΝ ΨΑΧΝΕΤΕ ΠΟΙΟΙ ΦΤΑΙΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΟΛΟΙ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΙΣΚΟ ΦΤΑΙΝΕ, ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΟΛΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ.
Πυργότη,
σου ήρθε και σένα ένα mail με τίτλο:
Ο Νομάρχης προτείνει...
και μέσα μια διαφήμιση ενός site?
To γραφείο Τύπου του Νομάρχη, χρησιμεύει και στο να διαφημίζονται "φιλικά" sites????
Και μη μου πεις ότι δεν ξέρεις ποιός το έστειλε, όλοι οι παραλήπτες είναι ίδιοι με αυτά των δελτίων τύπου του Νομάρχη...
"ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΗΛΕΙΑΣ" τώρα αναλαμβάνουμε προώθηση επιχειρήσεων....
Δημοσίευση σχολίου